Wedstrijd ‘recycling’ Vakschool Schoonhoven

1e gehalte zilver_sterling zilver_925 zilver_armband_klem_cuff_opengewerkt_ajour_ gerecycled_zilver_driehoek_rusting_draad_pootjes_buis_zetting_slijpvorm_labradoriet_zetkast_fossiel_schelp_schelpen_tijgeroog_veren_recycling_gieten_edelsteen_goudsmid_edelsmid_Breda_sieraden_handgemaakt

 

In mei 2015 heb ik meegedaan aan een wedstrijd met als thema ‘recycling’, georganiseerd door de Vakschool Schoonhoven.

De opdracht luidde als volgt: “Ontwerp en maak een draagbaar en elegant sieraad van goud en / of zilver, waarin minimaal 1 edelsteen verwerkt is. In welke vorm en met welk materiaal ‘recycling’ tot uiting komt, is aan jou …”

Hieronder volgt een verslag van het concept dat ik heb bedacht om tot het ontwerp en de uitvoering van mijn ingeleverde sieraad te komen.

 

A TRIP DOWN MEMORY LANE ...
Take a trip down memory lane = Indulge in pleasant or sentimental memories

 

 Concept / ontwerp

‘A trip down memory lane …’ is een zeer persoonlijk sieraad. Het verhaalt over ondernomen reizen met mijn geliefde naar Thailand, Spanje, en België, de drie landen die wij samen bezocht hebben. Alle elementen in de armband vertegenwoordigen een land: De labradoriet en de tijgeroog schelpjes komen uit Thailand, het schelpen fossiel uit Spanje , en de veren uit België.

Het geheel is een elegant en draagbaar sieraad, met een dikke knipoog naar de ‘Bohemian / Hippie stijl’, welke refereert aan vrijheid, zon, zee, strand en geluk.

 

Uiting van het thema

Het thema ‘recycling’ komt op meerdere manieren tot uiting in het sieraad.

In de eerste plaats door het idee achter het ontwerp van de armband:

Het herhaaldelijk denken aan gemaakte reizen / herinneringen is een recycling van je gedachten. In dit geval fijne gedachten, waarbij elk land (elke reis) vertegenwoordigd is door mooie elementen, voortgebracht door de natuur.

In de tweede plaats door de terugkerende ‘recycling’ symboliek:

 1. de ‘drie-eenheid’, gevormd door de referentie naar de drie landen Thailand, Spanje en België.
 2. De terugkerende driehoeken, onder andere te zien aan de uiteinden van de armband, waar de drie (aan elke zijde) tijgeroog schelpjes gezet zijn in een rusting van drie aaneengesloten cirkels, geklemd door drie pootjes per tijgeroog schelp. De driehoek die te zien is aan de binnenzijde van de armband, welke zorgt voor licht doorlating ten behoeve van het kleurenspel van de labradoriet edelsteen. En de manier waarop de buis met de veren over de armband ligt. Wanneer je de lijnrichting van de buisjes denkbeeldig door zou trekken, vormt zich een driehoek van 60 graden, dezelfde gradenhoek als de hierboven beschreven driehoeken hebben.
 3. De spiraalvorm, welke ook symbool staat voor recycling, komt terug in het natuurlijke patroon van de tijgeroog schelpjes.

Tot slot door de gebruikte materialen:

 1. De armband is gemaakt van gerecycled zilver. Hiervoor heb ik al mijn eigen zilveren sieraden die ik niet meer droeg, gesmolten om nieuw plaatmateriaal van de maken. Het heeft me maar liefst 11 pogingen gekost, voor ik de juist gegoten plak had, waar ik de armband uit kon maken. Een bijzondere bijkomstigheid is dat er sporen in de armband te vinden zijn, waaruit blijkt dat het hier om ‘gerecycled’ zilver gaat. Met het oog op het thema, heb ik er bewust voor gekozen deze sporen zichtbaar te laten.
 2. De labradoriet steen is in wezen ook gerecycled materiaal, onstaan door een proces in moeder aarde, later geslepen en gepolijst om als edelsteen in een sieraad verwerkt te worden.
 3. Hetzelfde geldt voor de tijgeroog schelpjes en de schelpen fossiel. Beide zijn ontstaan volgens een magisch proces in de zee, vervolgens aangespoeld op een strand, waarna ik ze eigenhandig van het zand heb geraapt en in deze armband heb verwerkt.
 4. De veren, die ooit de functie van vliegen, water afstoten en verwarmen hebben gehad. Daarna verloren door hun gastheer en door mij van het gras geraapt. Ze ‘pronken’ wederom, maar nu op deze armband.

 

Toegepaste technieken

 • Smelten en plaat gieten
 • Walsen
 • Zagen, vijlen, schuren
 • Smeden en rondzetten
 • Zetkast maken, met aan binnenzijde
  een rusting van vierkant draad
 • Draadverbinding maken
 • Oogjes wikkelen
 • Ajour zagen
 • Solderen
 • Trommelen en polijsten
 • Steen zetten
 • Schelpjes en fossiel klemmen

 

Een selecte groep docenten zal de sieraden beoordelen en bepalen wie de 1ste, 2de en 3de prijs wint. Beoordeling is gebaseerd op ontwerp, uiting van het thema en toegespaste technieken. Deze sieraden worden, samen met nog een aantal expositiewaardige inzendingen, geëxposeerd op de Zilverdag (2e Pinksterdag, 25 mei 2015) in de school.

Als extra doen de 3 prijswinende sieraden ook mee met de Juwelenontwerpwedstrijd in België, waar verdere inzendingen komen van collega scholen uit Antwerpen, Brussel en Kortrijk. Ze worden daar in wisselende tentoonstellingen geëxposeerd, met prijzen voor ontwerp, de materialen en de gekozen technieken.

 

Save