Juwelenontwerp wedstrijd geometrische imperfectie

Möbius: A path without end

edelsmid-breda-goudsmid-ring-handgemaakt_098

 

Dit jaar deed ik voor de tweede keer mee aan de juwelenontwerp wedstrijd van de Vakschool Schoonhoven, met ditmaal als thema ‘geometrische imperfectie’. De winnaars 1 tot en met 4 dingen mee naar de Jewelry Award, samen met de winnaars van de 7 collega vakopleidingen in België.

 

De inspiratiebronnen rond geometrie zijn ongekend …, met als gevolg dat mijn fantasie compleet op hol sloeg! Wat te kiezen uit al die fascinerende, ingewikkelde, wetenschappelijke bevindingen? En op wat voor manier kan geometrie imperfect zijn? (Toch jammer, dat ik destijds de ‘B-vakken’ op de middelbare school heb laten vallen …) Na lang wikken en wegen omtrent verschillende concepten, moest ik mijzelf dwingen een uitgangspunt te kiezen.
Ik raakte in de ban van de Möbius band …

 

De Möbius band is een tweedimensionale figuur en heeft dus maar één kant, ofwel, een niet oriënteerbaar oppervlak. Ogenschijnlijk zie je twee zijden en twee randen. Door de vorm te volgen zonder een rand over te gaan, blijkt dat je toch het hele oppervlak kunt bewandelen omdat het oppervlak oneindig doorloopt.

 

De verwarring die de vorm oproept, wordt in mijn ontwerp geaccentueerd door de gemengde afwerking (mat / hoogglans) en de aangebrachte structuur. Laatstgenoemde is een verwijzing naar mijn oorspronkelijke inspiratiebron, het werk ‘Mobius II’ van M.C. Escher, waarbij de mieren oneindig over het rooster wandelen.

 

Als tegenhanger van de tweedimensionale figuur, de Möbius band, is er het platonische lichaam van de driedimensionale kubus. De ruwe, imperfecte, kubusvormige diamant is gezet in een vierkante kast van 14 karaat geelgoud, dat contrasteert met het ‘bleke’ zilver van de band.

Voor alle foto’s van de ring, klik hier.

 

'There is a rumor that seeing what is on the other side of the wall 
will make a man go mad.'

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save