The making of …

The making of ... een 14 karaat wit gouden verlovingsring met opaal

 

Onlangs werd ik door een vriend benaderd voor een opdracht. Hij wilde zijn vriendin gaan verblijden met een aanzoek op Ibiza en een passende verlovingsring van mijn hand. Zéér vereerd en vol passie nam ik de opdracht aan en gingen we samen aan de slag.

 

Aangezien ‘the bride to be’ een heel dierbare vriendin van me is, hadden we ons redelijk snel een idee gevormd over de stijl van de ring. ‘Oncoventioneel, wel een steen maar geen bling en strak met een vleugje frivool’ werden onze uitgangspunten.

 

Ik besloot hem een aantal edelstenen uit mijn privé collectie te laten zien en al snel viel zijn oog op een semi black / dark opal (uit de categorie zwarte opalen) met aan de bovenzijde van de steen een mysterieuze flash variërend van zeegroen naar cobalt blauw, die doet denken aan magische beelden uit ons heelal … typerend voor de opalen die worden gewonnen in Lightning Ridge, New South Wales, Australië, waarover je alles kunt lezen in mijn volgende blog post.

 

Er zijn twee manieren waarop je te werk kunt gaan bij het vervaardigen van een sieraad. Je bedenkt een ontwerp en zoekt hier een passende steen bij of je hebt een steen en bedenkt hier een ontwerp bij; dit laatste was het geval. Zodra het definitieve ontwerp was gekozen, ging ik aan de slag.

 

14 karaat wit goud_gouden_witgouden_ verlovingsring_zetkast_pootjes_klauwtjes_ decoratief_versiering_bescherming_edelsteen_ edelopaal_opaal_semi black opal_lightning Ridge_ Australië_Australia_verloving_huwelijk_trouwen_ bruiloft_trouwring_goudsmid_edelsmid_Breda_ sieraden_handgemaakt_edelstenen_dark opal_ aanzoek

 

Laat ik bij het begin beginnen … De eerste stap is het op maat optekenen en uitzagen van de ringvorm uit plaat. Vervolgens wordt deze plaat in de vorm van een ring gebogen; geen gemakkelijk klusje gezien het feit dat 14 karaat wit goud behoorlijk hard materiaal is.

Aangezien opaal een zeer kwetsbare, glasachtige edelsteen is, is het raadzaam deze in een gladomzetting te plaatsen. Uit decoratief oogpunt alsmede extra bescherming zijn er pootjes / klauwtjes toegevoegd.

Ter afwerking van de ring is gekozen voor een gehagelde buitenzijde (vergelijkbaar met een gezandstraald effect) en een hoogglans gepolijste binnenzijde.

 

Het zetten van de steen is de laatste stap in het proces en gaat gepaard met het uitoefenen van redelijke kracht. Het moment van de waarheid dus … zeker in het geval van zo’n tere edelsteen als opaal. Want wanneer een unieke steen of een steen met een niet gangbare maat breekt, dan heb je een probleem. Er is namelijk niet zomaar even een vervangend exemplaar voor te vinden. In zo’n geval ben je heel ver van huis en komt het erop neer dat je een groot deel van je werk overnieuw zult moeten doen.

 

Gelukkig waren de goden met mij die dag en zit de opaal ‘heel’ in de ring.

Ik zou ‘ja’ zeggen …

 

Om meerdere en gedetailleerde afbeeldingen van deze verlovingsring met opaal te bekijken, klik hier.

 

Update: ze heeft ‘ja’ gezegd …!

Lieve Co & Lies, ik wens jullie samen heel veel liefdesgeluk toe!

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save